Domus (Home)
Thema's
Shows
Spectacula
Schoolbezoek
BN-ers
links
contact

Ter gelegenheid van het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen werd Corbvlo gevraagd twaalf bekende Nijmegenaren te kleden in historische Romeinse kostuums. Samenwerken met topfotograaf Bob Walker op een van onze favoriete locaties, het Bijbels Openluchtmuseum, werd een klus die nog steeds als van de leukste ooit in onze boeken staat. Bob Walker maakte deze foto’s in opdracht van de Weekkrant De Brug Nijmegen en het beeldmateriaal is oorspronkelijk gepubliceerd in het jubileummagazine “Nijmegen 2000 Jaar”, een uitgave van Wegener Huis-aan-huiskranten BV. Corbvlo wil Wegener Huis-aan-huiskranten BV en fotograaf Bob Walker dan ook hartelijk bedanken voor hun toestemming de foto’s te mogen reproduceren op onze website. En uiteraard willen we ook alle anderen, voor en achter de camera, bekend en onbekend, bedanken voor de fijne samenwerking.

Al onze materiaal worden beschermd door de Nederlandse Auteurswet.

Een van de leukste uitdagingen van dit projekt was natuurlijk dat we de kostuums moesten laten passen bij de persoonlijkheid en uitstraling van de Bekende Nederlanders. Voor DAPHNE DECKERS was dat echter geen enkel probleem. Als voormalig topmodel wist deze schrijfster probleemloos uit onze collectie het ensemble te kiezen wat haar het beste stond. Haar jarenlange ervaring maakte het de fotograaf wel erg makkelijk een paar prachtige foto’s te maken zodat er nog geruime tijd overbleef voor een gezellige gezamenlijke lunch.

De Centurio's, de officieren die de ruggengraat van het Romeinse leger vormden, waren mannen die uitgekozen waren vanwege hun sterke wil en ervaring. Gecombineerd met de lichamelijke conditie die ze verkregen hadden door hun jarenlange wapentraining wisten we dat hun uitstraling van weleer goed zou weerspiegelen in de foto van sportmanager JOS HERMENS.
Deze vriendelijke man weet, net als de centurios van eens, het beste uit zijn mensen te halen. Gelukkig voor hen doet hij dat dan wel zonder de vitis, een stok die het rangteken van de centurio vormde, te gebruiken.

Hoewel de stijl van de jurk door alle lagen van de bevolking gebruikt werd, kon alleen een echte dame het zich veroorloven de fijnste materialen te laten gebruiken. BETTY LAMERS, correspondente voor het NOS journaal, toont hier dan ook een ensemble zoals dat alleen door de elegantste dames gedragen werd.
Een ondertunica uit witte zijde, een roodzijden palla en een stola in blauwe zijde vormen de kleding terwijl de accessoires op het tafeltje, waaronder schrijfgerei, op de traditionele wijze haar ontwikkeldheid symboliseren.

Het aankleden van de leden van feestband DE SJONNIES was iets lastiger dan aanvankelijk gedacht. Hun herkenbaarheid moest gewaarborgd blijven terwijl we toch geen afbreuk wilden doen aan de historische correctheid.
Dus hebben we Ronnie Ruysdael, de opper-Sjonnie aangekleed als keizer, maar in hem het imago van de groep behouden terwijl Konstantijn en Friso Ruysdael in respectievelijk de historisch correcte kostuums van een legionair en een generaal hebben gehesen. Toch leuk om te zien hoe ondanks de verscheidenheid van kostuum ze toch duidelijk als homogeen trio naar voren komen.

Voor iemand die zijn hele leven opinievormende journalistiek heeft bedreven vonden we het kostuum van de Signifer, de drager van de standaard, het signum, dat iedere soldaat, volgt wel van toepassing.
Hoewel FONS DE POEL zonder bril maar met berevacht wat moeilijk te herkennen is, zou zijn bekendheid toch een hobby als re-enactment in de weg staan. Wat hijzelf en wij bij CORBVLO best jammer vinden eigenlijk.

Voor CISKA PETERS, een van de geliefdste zangeressen uit de jaren 70 en later directrice van Ciska Peters Events, een wat lossere, vrolijkere dracht, passend bij de sfeer die haar naam nog steeds oproept. Linnen jurken in lichte kleuren passen gewoon bij deze elegante dame. De amfoor kan gezien worden als een speelse verwijzing naar haar horecabedrijf.

Voor de profvoetballers DENNIS GENTENAAR en FRANK DEMOUGE wisten we onmiddellijk welke kostuums het moesten worden. Voor de sporthelden van vandaag pasten alleen de kostuums van de “sport”helden van vroeger. Zij werden dus Gladiatoren.
De donkerharige Dennis Gentenaar is de Hoplomachus, een zwaarbewapende gladiator wiens bepantsering menig aanval doorstond voor hij voor zelf keihard toesloeg. Typisch een uitrusting voor een keeper leek ons.
De Retiarius, gewapend met net en drietand en slechts beschermd door de Galerus-schouderplaat was door zijn lichte uitrusting gedwongen altijd aan te vallen. Een perfect kostuum dus voor de blonde aanvaller, Frank Demouge.

De gastvrouwe van Nijmegen 2000 jaar, voormalig Burgemeester en voormalig Minister van Binnenlandse Zaken GUUSJE TER HORST. Tijdens het 2000 jarig bestaan van Nijmegen was het onvermijdelijk dat de paden van Burgemeester Ter Horst en de mensen van Corbvlo geregeld zouden kruisen.
En we hebben haar dan ook diverse malen van toepasselijke Romeinse kleding voorzien. En hoewel de burgemeester in deze foto kleding draagt van onze gastvrouw in het Bijbels Openluchtmuseum en Corbvlo slechts voor de accessoires en juwelen zorgde, wilden we u deze foto niet onthouden.

Een verslaggever die zijn journalistieke kunnen aanwendt om te strijden tegen onrecht wordt door ons geassocieerd met de beroemde advocaat Marcus Tullius Cicero.
Het is dan ook WILLIBRORD FREQUIN die de toga van de grote spreker draagt. De toga, het traditionele kledingstuk van de echte Romein, wordt in sierlijke plooien om het lichaam gedrapeerd en verleent de drager een klassieke waardigheid. Het karaktervolle uiterlijk van Willibrord Frequin maakt het plaatje helemaal af.